VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Studieschuld moet worden geregistreerd bij BKR

Geplaatst op: 11-02-2015, 11:48:59

Starters op de woningmarkt zijn verplicht om bij de aanvraag van een hypotheek te vermelden of zij een studieschuld hebben, maar veel doen dat niet. De studieschuld staat nu niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Online hypotheekadviseur eyeOpen vindt dat een groot risico en pleit voor registratie. "Starters verzwijgen nu geregeld hun studieschuld en eigenlijk stoppen ze daarmee hun kop in het zand", zegt Olivier Tardieu, Managing Director van eyeOpen. "Ze schatten hun financiën niet goed in en de kans bestaat dat ze in problemen komen."

Met de gewijzigde hypotheekregels kan een starter op de woningmarkt minder lenen. De verleiding is daarom groot om bij de aanvraag van een hypotheek een eventuele studieschuld niet te vermelden. Een schuld betekent immers minder ruimte om te lenen. Uit onderzoek van het BKR blijkt dat zelfs 39% van de afgestudeerden hun studieschuld niet meldt. "Ik begrijp dat de verleiding groot is om de studieschuld niet te melden, maar daarmee kun je echt in de problemen komen," aldus Olivier Tardieu.

Bescherming van starters
EyeOpen stelt voor registratie van de studieschuld bij het BKR verplicht te stellen. "Het hebben van een studieschuld betekent dat je maandelijks minder te besteden hebt. Hier moet je bij de hoogte van je hypotheek rekening mee houden. Doe je dat niet, dan kunnen die maandlasten wel eens veel hoger uitkomen dan je kunt betalen en kom je in financiële moeilijkheden." De Managing Director van eyeOpen vindt dat starters beschermd moeten worden. "De hypotheekregels worden niet voor niets aangescherpt. De overheid wil hiermee voorkomen dat mensen te hoge financiële verplichtingen aangaan. Het verplicht moeten registreren van de studieschuld sluit daar op aan. We realiseren ons dat het hiermee moeilijker kan zijn voor starters om een huis te kopen. Maar we vinden dat je consumenten moet beschermen tegen onnodige risico's."

Bron: www.eufin.nl van 11 februari 2015.

Vorige pagina